בחירת גדר חיה

post1

אחת השאלות הנפוצות של לקוחותיי היא: איזה צמחים לשתול כגדר חיה? בבואנו לבחור שיחים לגדר חיה, קשה לעיתים לראות ולדמיין איך תראה הגדר בעוד מספר שנים. ההחלטה על סוג השיחים שנשתול כגדר היא החלטה חשובה המצריכה מחשבה מרובה. גדר חיה מהווה חלק חשוב בבחירת שלד הגן. הגדר כשמה כן היא, מפרידה, יוצרת מסגרת, מייפה ושומרת על קו המגרש שלנו. בנוסף יוצרת הגדר הסתרה ושומרת על פרטיות מכל מי שמעברה השני- שכנים, הולכי רגל, רכב שעובר בסמוך, מיסוך רעשים וזיהום אוויר.

שימוש בצמחיה לגידור השטח מתאפשר בשתי קבוצות צמחים השונות זו מזו בעיקר בצורת הגידול שלהם. האחת היא קבוצת המטפסים והשנייה השיחים:

המטפסים מחולקים לשתי קבוצות משנה: נכרכים ונדבקים. המטפסים הנכרכים זקוקים לקיר, כבלים או רשת בכדי לטפס ואילו המטפסים הנדבקים זקוקים לקיר קשיח בכדי להידבק אליו וכך לעלות ולכסותו.

השיחים לעומת זאת עומדים עצמאית ואינם זקוקים לתמיכה בכדי לעלות לגובה (למעט בתקופה הראשונה שלעיתים יש צורך בהכוונה שלהם). בבחירת השיחים עלינו לקחת בחשבון משתנים רבים, אדגים זאת בעזרת מספר נקודות להתייחסות.

רמת האור: האם מיקום השיחים בקרינת שמש ישירה, או שהם אמורים לגדול בצל. ישנם יחסית מספר קטן של שיחים היכולים להתנשא לגובה באזור מוצל. דוגמא לשיחים שיכולים לגדול בצל : מורן ריחני, אלת המסטיק.

שיחים ירוקי עד או שיחים  נשירים: האם אנו מעוניינים בהסתרה מלאה או האם קיימים אזורים שפחות חשובה בהם ההסתרה אך אנו עדיין מעוניינים בתיחום.

שיחים פורחים: גדר פורחת מושכת את הלב והעין ולעיתים גם דבורים, ציפורים ופרפרים. יש לשים לב לעיתוי ומשך הפריחה. ניתן לשתול גדר אחידה או גדר מגוונת ממספר סוגי שיחים. במקרה השני ניתן לשתול את השיחים בקבוצות היוצרות מסה כך שכל פעם קטע אחר בגדר יפרח וגדיל את מגוון השיחים והעניין בגינה. אפשרות אחרת לגיוון ניתן להשיג על ידי שתילת שיחים בעלי עלווה מגוונת. דוגמא לשיחים פורחים: דק פרי מינים שונים, כסיה סוככנית, לבן-עלה (ליקופילום), היביסקוס סיני. שיחים בעלי עלווה מעניינת: דודוניאה דנה/דרור, דורנטה מצויה גולד איי'ג/מגוונת, שיח-אברהם משולש מגוון/סגול.

קצב גידול: שיחים נבדלים זה מזה בקצב גידולם. קצב הגידול מכתיב את מספר הגיזומים ותכיפותם. נתון זה אינו נראה לעין בבחירת הגדר אך הוא משמעותי למדי בטיפול לאורך השנים. דוגמא לשיחים בעלי קצב גידול איטי: הדס מצוי, מורן החורש/קרח, פיטספורום יפני גבוה.

גובה הגדר: יש להתאים ככל הניתן את גובה הגדר הרצויה לגובה האופטימלי של השיח שבוחרים. אם נבחר בצמחים בעלי פוטנציאל גידול לגובה בשעה שאנו מעוניינים בגדר נמוכה, נהיה במלחמת גיזום קבועה ומתמשכת.

אופי הגינה: האם אנחנו מעוניינים בגינה מסודרת וגזומה או בגינה הצומחת פראית ופחות מסודרת. ישנם שיחים שבגידול חופשי הם עולים לגובה ואחרים מקבלים אופי בכותי ונשפך. דוגמא לשיחים בעלי אופי בכותי: מיני קליסטמון, סהרון קשה עלים, יסמין גדול פרחים.

צריכת המים: נתון חשוב שאותו רצוי לקחת בחשבון . עלינו להתאים את השקיית השיחים לשאר הגינה. ישנם שיחים רבים שלאחר שנים ספורות ניתן לנתק או להקטין להם את המים בצורה משמעותית, כך גם נחסוך בעלויות המים וגם נשלוט טוב יותר על קצב גידולם ותכיפות הגיזום. דוגמא לשיח שאוהב מים במיוחד הוא ליסאנתס (סולנום) רנטונט.

שיחים מניבי פרי: אפשרות נוספת ומיוחדת היא לשתול גדר משיחים המניבים פירות למאכל. לדוגמא- גויאבה תותית, פגו'יה, איגניה חדת פרח (פיטנגו), רימון.

ברצוני להתייחס לנושא נוסף בו אני נתקל בבואי לתת ייעוץ בגינות והוא הגדרות הקשיחות. במקרים בהם השטח מגודר בגדר קשיחה כלשהי יש לשקול האם המטרה היא להסתירה או שברצוננו להבליט את הגדר עם שיחים נמוכים שלא יסתירו אותה. במקרים מסוימים בחירה נכונה של צמחים לגדר יכולה לחסוך מאתנו בניית גדר קשיחה אחרת.

כפי שניתן להתרשם, השיקולים הם רבים, ובסופו של דבר אסור לשכוח את העיקר, והוא אילו שיחים אנו רוצים לראות למולנו בכל יום כשאנו יוצאים לגינה. מה אנו אוהבים ומה ישמח אותנו כשנביט בגדר? צימוח רענן לאחר השלכת, פרחים בצבע אהוב, או גדר מסודרת וגזומה בקווים ישרים. החיבור האישי הוא החשוב ביותר ומעל כל השיקולים שהזכרתי בכתבה זו.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב pinterest
Pinterest